Reforma branży cukrowniczej w UE planowana na rok 2017...
...może prowadzić do wzrostu występowania otyłości i cukrzycy – twierdzi specjalista ds. otyłości.
Biorąc pod uwagę wyniki ostatnich badań, duński specjalista ds. otyłości ostrzega, że UE może spodziewać się drastycznego wzrostu liczby przypadków otyłości i
zachorowań na cukrzycę w wyniku prawdopodobnej liberalizacji rynku cukrowniczego w roku 2017.
Dotychczas stosowanie syropu glukozowo-fruktozowego na terenie UE było ograniczone kwotami, które w nadchodzących latach mają zostać zniesione.
Według wyników przeprowadzonego badania branża spożywcza w Europie będzie stosowała większe ilości syropu glukozowo-fruktozowego do produkcji
żywności, ponieważ jest to zarówno tańsze jak i prostsze – ale prowadzi do wzrostu występowania otyłości i cukrzycy, jak sugerują dostępne dane.
W obecnej sytuacji, gdy już ponad 50% populacji w Europie zmaga się z nadwagą, branża vendingowa stoi przed wzmożoną presją, by oferować w automatach produkty, które są zdrowsze i bardziej odżywcze.