Akrylamid w żywności — możliwe przyjęcie nowego rozporządzenia
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zorganizował ostatnio spotkanie z zainteresowanymi stronami w celu przedyskutowania wyników niedawnych konsultacji społecznych dotyczących obecnego w żywności akrylamidu substancji zanieczyszczającej pojawiającej się w kawie w wyniku procesu prażenia.
Przed konsultacjami EFSA wydawał oświadczenie, w którym stwierdziła, że „Akrylamid w pożywieniu potencjalnie zwiększa ryzyko zachorowania na raka u konsumentów ze wszystkich grup wiekowych”.
Oficjalna opinia na temat akrylamidu w pożywieniu zostanie wydana w pierwszej połowie 2015 r. Po wystosowaniu ostatecznych wniosków prze EFSA Komisja Europejska omówi, na szczeblu UE, środki w zakresie redukcji akrylamidu w żywności do jak najniższych, rozsądnie osiągalnych poziomów. Komisja zasugerowała prace nad rozporządzeniem mającym na celu realizację tych założeń. Niemniej jednak można już teraz stwierdzić, że Komisja zasadniczo uważa stosowanie przez podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze dobrowolnych środków ograniczających poziomy akrylamidu w pożywieniu za niewystarczające.